Open brief aan Rutte: soms moet je beslissingen herzien, toch?

BESTE MENEER DE MINISTER, U HEEFT HET BESTE MET ONS VOOR.

Dáár twijfel ik echt niet aan, hoewel velen een andere mening zijn toegedaan. Maar heeft u er wel eens aan gedacht dat als je een beslissing neemt voor een heel volk, dat wel een keer verkeerd uit kan pakken? Misschien niet, maar u heeft het nu wel ondervonden. En zeker de mannen van de M.E. hebben het ondervonden. Vaders, geliefden, kinderen, die nu slapeloze nachten hebben omdat zij moeten proberen de orde te bewaren/ herstellen. Met alle lichamelijke en/of geestelijke gevolgen van dien.

BIJ KINDEREN HELPT HET, EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID TE GEVEN

U heeft geen kinderen, anders zou u weten dat het geven van eigen verantwoordelijkheid beter werkt dan het verbieden van iets. Daar worden kinderen recalcitrant van. Kleine kinderen, maar ook grote kinderen en zeker jong volwassen kinderen. Hoewel je je af kunt vragen hoe volwassen ze dan wel/niet zijn. Volwassen zijn is niet leeftijd-gebonden!

OUDERS STELLEN HUN REGELS BIJ ALS DAT BETER IS

Ouders stellen hun regels bij. Als zij zien dat ze een verkeerde beslissing genomen hebben. Simpel he, en zeggen dan ook nog: ‘Sorry, dat was niet de beste keus. We gaan het anders doen.’ Als ze slim zijn, vragen ze zelfs advies aan hun kinderen! En weet u, meneer Rutte, dat helpt pas echt. Kinderen voelen dat ze voor vol worden aangezien, en gaan zich als zodanig gedragen.

HET LEVEN IS ZO SIMPEL, ALLEEN WIJ MENSEN MAKEN HET MOEILIJK

Het leven is zo simpel en is eigenlijk onderhevig aan maar één wet: de wet van oorzaak en gevolg. Hanteer je die wet, dan gaat het allemaal best. 
Maar luister eens naar de volkswijsheid: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!’ Die recalcitranten zijn niet meer voor rede vatbaar; dat stadium zijn ze voorbij. Maar u toch wel? Dus: zou u het willen dat er een vrijheidsberoving wordt opgelegd als u in die leeftijd van de relschoppers zat? 

VRIJHEIDSBEROVING, DAAR GAAT HET OM!

Dat is immers waar het om gaat. Vrijheidsberoving van mensen. In de Psychiatrie moeten er ontelbare formulieren ingevuld worden als iemands vrijheid wordt afgenomen door bijvoorbeeld separatie. Hoe zit dat dan?
En even terugdenken aan de eenzame opsluitingen -jaja, wel met open deuren- van al die mensen in verzorgingshuizen, omdat ze niemand mochten ontvangen vorig jaar? Natuurlijk: ‘voor hun eigen bestwil enzovoort…’ Ik heb dat al direct geestelijke mishandeling genoemd. Enig idee hoevelen daar zijn weggekwijnd? Natuurlijk niet, want dat kun je niet meten!

STATISTIEKEN LIEGEN TOCH NIET? DE CIJFERS DALEN!

De statistieken laten zien dat de besmettingen dalen. Onder de ‘normale omstandigheden van de afgelopen weken’ wel te verstaan. Maar, hoe gaat dat nu dan? Met al die mensen die heus geen mondkapje dragen tijdens hun demonstraties? Die willens en wetens spugen naar anderen die hun de orde willen opleggen? Het is een trieste zaak.

HET TEGENOVERGESTELDE IS BEREIKT

En daar zitten we nu, met de gebakken peren, ofwel met vele steden vol onrust. Ik begrijp dat best. Nu GAAN de cijfers van besmetting omlaag, en dan worden er zulke drastische maatregelen genomen. Ook daar is een gezegde voor: ‘Boter na de vis!’ Zo voelt het voor al die mensen die uit hun plaat gaan. En heus, ik snap ze. Maar dat wil niet zeggen dat ik het goedkeur.

NOG EVEN TERUG NAAR HET GEZIN MET JONGE KINDEREN

‘Is dat nu nodig?’ zou een wijze oma tegen haar kinderen zeggen, die te streng zijn voor haar kleinkinderen…
Oma’s hebben nooit problemen met hun kleinkinderen. Er is namelijk geen strijd. Bij oma zijn de kinderen gewillig. Maar oma gaat er dan ook anders mee om dan de paps en mams van het kroost. Oma doet gewoon, oma straalt rust uit en bij oma zijn geen hoge verwachtingen. Oma vindt de kleinkinderen, in al haar wijsheid, goed zoals ze zijn. 

BOVENSTAANDE IS WAT ME NU TE BINNEN SCHIET TIJDENS TYPEN

Dit alles wat ik nu schrijf heb ik niet bedacht. Het rolt me zo uit de pen. Hoewel ik natuurlijk zit te typen. Het is maar een uitdrukking, he. 
Meneer Rutte, denk er eens over na, dat er niets aan de hand is als u genomen beslissingen terugdraait. Wees eens flink en zeg dat u dit verkeerd heeft ingeschat, en deze middelen erger zijn dan de kwaal! Draai het terug en heb vertrouwen in het Nederlandse Volk. Vertrouw op de goede afloop. Vertrouw op het positieve en ga niet uit van de negativiteit van een eventuele derde golf. 

DE KONING GING U VOOR IN EXCUSES AANBIEDEN

Enige tijd geleden ging onze Koning -tijdens de crisisperiode- op vakantie. Leuk voor hem, bij velen schoot het in het verkeerde keelgat. Hij is tot de orde geroepen en heeft uiteindelijk openlijk zijn excuses voor zijn ‘beetje domme’ actie aangeboden. Goed he, als iemand, zelfs de Koning van een land, dat kan! U zou dus niet de eerste zijn. 

ANGST IS EEN SLECHTE RAADGEVER

Was het ook niet zo dat angst een slechte raadgever is? Angst is gebrek aan vertrouwen. Hoe kan iemand, die geen vertrouwen heeft, nou de goede beslissingen nemen? Die neemt per definitie de verkeerde beslissing. 

WIE HET BETER WEET, DIE MAG HET ZEGGEN

En zoals altijd, mag iemand die het beter weet, het zeggen. Ik snap u echt wel meneer Rutte. Al die hete adem in de nek van zovelen die in de schaduw achter u staan en u lekker naar voren duwen om het woord te doen. Geen benijdenswaardige positie. Ik zou niet graag in uw schoenen staan. Maar dat hoeft gelukkig ook niet.

SCHOENMAKER BLIJF BIJ JE LEEST

Nu ga ik me verder bij mijn eigen leest houden. Het ambulant begeleiden van mensen met psychisch/ sociale problemen en mijn praktijk voor alternatieve, holistische geneeswijzen. Ik hou me in principe nooit met politiek bezig, maar dit moest ik even kwijt. Noem het gedrevenheid, dat ik dit geschreven heb. Niet meer en niet minder. 
Ik zou zeggen, dat als er maar één zin in staat die aanspreekt en tot nadenken stemt, er al veel is gewonnen. Meneer Rutte, ik wens u wijsheid.

Onderzoek alles, behoud en deel het goede, maar blijf altijd kritisch!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *