Blog

Tien tips om gezond te blijven in het nu al gedenkwaardige voorjaar van 2020 met een Coronavirus op de loer

HEBBEN WE EINDELIJK VOORJAAR, ZELFS AL BIJNA PASEN, LIGT ER WERELDWIJD EEN VENIJNIG VIRUS OP DE LOER.

Tien tips om gezond te blijven en het virus, dat de wereld letterlijk in de ban heeft, vóór te blijven. Je zult vast zelf al een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen hebben, maar iedere tip is welkom. Toch?

VOLG, ZOVEEL ALS MOGELIJK, DE GEZONDHEIDSVOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS OP.

Wees reëel en volg de gezondheidsvoorschriften, zoveel als mogelijk is, op. Als je in de thuiszorg werkt, en mensen helpt bij opstaan en douchen, is het nogal lastig om anderhalve meter afstand te houden, maar wees je bewust van alles wat je doet. Soms kan het net even anders waarbij jij minder risico loopt. En daarbij ook degene die je helpt op dat moment, want jij hebt meer contacten dan die oude dame die haar huis bijna niet meer uitkomt. Tenslotte zou een besmetting ook bij jou vandaan kunnen komen, terwijl je zelf geen klachten heb!

RRR: ‘RUST, REINHEID EN REGELMAAT’ ZEI MEN VROEGER; HET WERKT NOG STEEDS!

Misschien lach je erom, maar onze ouders en voorouders waren niet dom. Zij hielden zich meer aan vaste regels, noem het discipline. Daar is zeker niets mis mee. Integendeel!
RUST: van groot belang om het dagelijkse drukke leven het hoofd te kunnen bieden, en om je te herstellen. Tijdens je slaap verwerk je dat wat je overdag tegenkwam. Zonder voldoende rust kun je niet optimaal functioneren.
REINHEID: nu is hygiëne van nog groter belang dan anders. De tips die je vanuit de media steeds meekrijgt gelden voor iedereen. Ook voor jou. En als je dat voor jezelf niet zo nodig vindt, denk dan maar even aan een ander. Voor anderen heb jij ook je verantwoording; en wat, als jíj de regels voor hygiëne niet in acht neemt? Dus: was die handen, nies en hoest zoals al wekenlang wordt geadviseerd in de binnenkant van je elleboog, en gebruik papieren zakdoekjes eenmalig. Wees ook zorgvuldig met het weggooien ervan. Maak zo min mogelijk lijfelijk contact, tenzij niet anders kan. Door bijvoorbeeld je beroep.
REGELMAAT: soms onmogelijk door je beroep, en wie onregelmatigheid in zijn beroep kent, weet ook dat het iets doet met je weerstand. En dan niet in de positieve zin. Probeer regelmaat te creëeren, het zal je goed doen. Lichaam en geest reageren er positief op, als je bijvoorbeeld op gezette tijden eet, pauzes neemt, rust neemt. Het werkt allemaal in je voordeel.
Bij kinderen werkt het ook heel erg goed, als er geleefd wordt vanuit RRR. Ze weten waar ze aan toe zijn; het is vastheid in hun leven. Daarbij hoeven ze geen strijd te voeren met hun ouders, want er is gewoon een vaste tijd van naar bed gaan en een vaste tijd van opstaan. Het geeft duidelijkheid.

GOEDE VOEDING; ZONDER VOLDOENDE BOUWSTOFFEN, VITAMINES EN MINERALEN, GEEN OPTIMALE WEERSTAND

Goede voeding bestaat uit een gevarieerd aanbod aan groenten, fruit, granen, noten, zaden, peulvruchten, en indien gewenst ei, kip, vis, vlees en zuivel. Eet zoveel mogelijk van het seizoen en uit je streek. Misschien heb je zelf een tuintje waarin je groenten kweekt. Eet zo zuiver mogelijk, zonder toevoegingen en doe maar gewoon, dus volle producten. Na het eten daarvan ben je VOLdaan. Halfvolle producten zijn bedacht door fabrikanten en VOLslagen onnatuurlijk. Je wordt echt niet dik van volle producten. Wel van verkeerde producten zoals teveel suikers, vet en zout.

DRINK VOLDOENDE WATER, THEE EN VRUCHTENSAPPEN

Drink ruim voldoende water, thee, vruchtensappen; een weinig tekort aan vocht geeft, naast dorst en droge mond, al snel klachten als vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid, verminderde concentratie en hoofdpijn. Als het vochttekort aanhoudt kun je blaas- en nierproblemen krijgen, evenals andere lichamelijke problemen; afvalstoffen hopen zich op in organen omdat er een tekort is aan vocht dat onder normale omstandigheden helpt afvalstoffen af te voeren.

LUISTER GOED NAAR JE LICHAAM

Luister goed naar je lichaam, en geef er gehoor aan als je trek heb in een sinaasappel of een zure augurk. Je lichaam heeft er dan behoefte aan. Zo bereik je een goede balans, die weer zorgt voor een goede weerstand.

DAAR GING HET OM: OPTIMALE WEERSTAND

Weerstand, daar gaat het nou om. Is het dan ook een garantie dat, als je goed eet, je nooit ziek wordt? Nee helaas, absoluut geen garantie. Er spelen immers zoveel andere factoren mee. Heb je bonje gehad met je partner, of op je werk, dan ben je onderhevig aan stress. Daar slaap je slecht van, en een tekort aan slaap ondermijnt je gezondheid en ook je weerstand. Dus er zijn altijd addertjes onder het gras, die je gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

NAAR BUITEN OM TE BEWEGEN; HET HOOFD LEEG TE MAKEN EN ZONNE-ENERGIE OP TE DOEN

Dagelijks naar buiten en bewegen. Weer of geen weer. Gewoon doen! Het is zo belangrijk. Was het niet zo dat een gezonde geest in een gezond lichaam woont? Dan moet die geest ook voor het gezonde lichaam zorgen. Niets gaat zomaar vanzelf. Je moet er wat voor doen. En zo moeilijk is het niet.

BLIJF ALERT, MAAR LAAT NEGATIVITEIT NIET BINNENKOMEN

Laat zo min mogelijk negativiteit bij je binnenkomen. Zoals eerder genoemd, kan stress je gezondheid ondermijnen. Dat het Coronavirus op dit moment de wereld in zijn -of haar?- greep houdt is een gegeven. Maar, er zijn ook nog zoveel positieve dingen. Het is voorjaar. Een nieuw seizoen, nieuw leven. De vogeltjes hoor je vroeg in de morgen hun best al doen; de één zingt nog harder dan de ander. Luister daar maar naar, en liever niet al te veel naar de negativiteit in de media. Natuurlijk wil je op de hoogte blijven, logisch, maar één keer op een dag is voldoende. Je hoeft niet elk nieuwsbericht op de voet te volgen. Praat niet al te veel over negatieve zaken. Waar je energie instopt, dat voed je! Stop vooral ook energie in positiviteit; vertel gewoon leuke dingen. Narigheid is er al genoeg.

MAAK ER EEN SPORT VAN OM MET ZO MIN MOGELIJK TOE TE KUNNEN WAT BETREFT JE BOODSCHAPPEN

Kijk eens hoelang je het uitzingt met die boodschappen. De meesten hebben genoeg voorraad in de kast om een goeie week of langer door te komen. Maak die vriezer eens leeg, je zult zien, hoeveel er is. En dan als laatste: als je dan toch een boodschap echt nodig heb, ga dan ook alleen voor die boodschap waar je niet buiten kunt. Laat het overbodige eens liggen in de winkel, en concentreer je op alleen gezonde voeding. Straks wil je niet anders meer.

ZOALS MIJN SCHOOONMOEDER ALTIJD ZEI:TIS NOOIT ZO SLECHT OF HET IS WEL ERGENS GOED VUR!

En zoals mijn schoonmoeder altijd zei in onvervalst Brabants dialect: ‘Tis nooit zo slecht of het is wel ergens goed vur!’
En zij kon het weten, ze werd 96 jaar. Er kwamen tot haar overlijden ruim 60 mensen uit haar voort: 11 kinderen, 22 kleinkinderen en 30 achterkleinkinderen. En dan de aanhang er nog bij! Er zijn inmiddels al weer nieuwe nakomelingen op komst. Gelukkig heeft zij -het Coronavirus was nog een eind weg- afgelopen oktober een ‘Brabantwaardige’ uitvaart gehad; met alles erop en eraan!

Onderzoek alles, behoud en deel het goede, maar blijf altijd kritisch!


Hoogsensitief; hoe overleef je juist nu al die indrukken?

ALS JE AL ZO GEVOELIG BENT

Hoe overleef je juist nu al die nare berichten over ernstig zieken en mogelijk geen plaats in ziekenhuizen? Je kunt geen televisie aanzetten of je wordt ermee geconfronteerd. Harde realiteit. Berichten op je telefoon, nieuwsflitsen… die eigenlijk altijd al een negatieve lading hebben. Of heb jij positieve nieuwsflitsen gehoord? Nieuws lijkt per definitie wel negatief.

ALS KIND MEED IK KRANTEN UIT ZELFBESCHERMING

Als kind meed ik al kranten, vanwege de negativiteit die erin stond. Tot grote ergernis van de leraren op de ULO, want ik ‘hoorde’ de krant te lezen. Maar het was een soort van zelfbescherming om die krant niet te lezen. Al die narigheid die erin stond kwam bij mij -als gevoelig meisje dat nog niet met die gevoeligheid om kon gaan- als een mokerslag binnen. En die narigheid liet me daarna niet meer los.

VOLGENS SCHOOLDOKTER OP LAGERE SCHOOL LEESLUI

En daarbij hield ik niet van lezen -een boek kreeg ik nooit uit, dus daar was de lol snel af- en was ik volgens de schooldokter ‘leeslui.’ Zo, dat weten jullie dan ook weer. Ik was dus leeslui. Punt. Een gegeven. Verder werd er niets mee gedaan, niks gevraagd waarom. Ook geen tips gegeven om wel te gaan lezen.

DE REDEN VAN MIJN LEESLUIHEID WEET IK ONDERHAND ZELF WEL

De reden van die zogenaamde leesluiheid weet ik inmiddels zelf wel: snel afgeleid. Niet lang kunnen concentreren, omdat mij niets ontging van wat er in mijn buurt gebeurde. Ieder spinnetje, vlindertje of vliegje zag ik voorbijkomen en iedere zucht, ieder geluid hoorde ik. En daar reageerde ik op; keek ernaar. Altijd ‘op scherp’ om wat er om mij heen gebeurde.

IK DOE IETS ANDERS DAN KRANTEN LEZEN EN HOU MIJN OGEN OPEN

Kranten lees ik nog steeds niet graag. Al die ellende die erin staat; ik kan daar niets mee; kan het niet verhelpen. Wat ik dan wel kan en doe? Ik kijk om me heen. Wat in het klein gebeurt, gebeurt ook in het groot. Als ergens in de buurt mensen elkaar naar het leven staan en elkaar het liefst de hersens inslaan, dan zijn ook ergens buurlanden met elkaar in oorlog. Problemen aan de andere kant van de wereld, daar kan ik niets aan doen op die afstand. Wat ik wel kan doen, is mijn buren helpen, als dat nodig en gewenst is. De zieken aan de andere kant van de wereld, daar kan ik niets voor doen; maar hier kan ik wèl mensen helpen die ziek zijn, zowel psychisch als lichamelijk.

WAT IN HET KLEIN GEBEURT, GEBEURT OOK IN HET GROOT

Ik zag het gebeuren in een AZC waar ik begin jaren negentig werkte. De landen die met elkaar in oorlog waren, daar vandaan kwamen ook de vluchtelingen die er woonden. Dagelijks, in de eetzaal als zij in de rij stonden te wachten voor de warme maaltijd, raakten zij geïrriteerd aan elkaar en regelmatig ook in gevecht. De oorlog ging daar gewoon in het klein verder.

WAT DOE JIJ ERAAN OM TE OVERLEVEN

Ben wel benieuwd wat jij eraan doet, om deze periode goed door te komen. Kun je je afsluiten voor alle negativiteit om je heen, en zo gewoon mogelijk doorgaan met je eigen leven, rekening houdend met voorschriften van de overheid en een gezonde levensstijl en voldoende rust? Als je goeie tips heb, laat het weten, anderen kunnen er wat aan hebben. Heb je zelf nog geen manier gevonden om je af te sluiten, lees dan even onder het kopje Alternatieve Geneeswijzen op de site.

Onderzoek alles, behoud en deel het goede, maar blijf altijd kritisch!